Newsflash sanatate

Miconal Lavanda - solutie pentru irigare vaginala

O igiena intima corecta este considerata in mod universal ca o procedura esentiala pentru protectia delicatul ecosistem vaginal.Cavitatea vaginala, ca de altfel toate celelalte cavitati ale corpului imbracate de mucoase si care comunica cu exteriorul, este foarte usor expusa riscului de contaminari cu micete si cu bacterii patogene.

Vaginul poate fi contaminat de o marie varietate de specii bacteriene, micete si protozoare, care se instaleaza oridecateori delicatul echilibru biologic din mediul local este alterat.

 

Citeşte mai departe...
Evaluare utilizator: / 5
Cel mai slabCel mai bun 

Durerile acute de genunchi

Sus

Fractura

sau ruperea oaselor

Descriere - Fractura la oricare din oasele genunchiului este o leziune traumatica declansata de obicei de o forta moderata sau mare (cum ar fi cea din urma unui accident de masina sau a unui sport de contact).
Simtome si semne - Fracturile ar putea fi insotite de umflaturi si vanatai, dar sunt aproape intotdeauna extrem de dureroase si sensibile la atingere. Durerea este, de obicei, atat de accentuata, incat cei in cauza nu sunt capabili sau mearga si nici nu suporta vreo greutate, oricat de usoara, pe genunchi.
Diagnostic - Fracturile reprezinta o urgenta si ar trebui imediat evaluate si investigate de catre medic. Acest lucru presupune, in general, realizarea de radiografii locale, dar si alte teste relevante (in functie de gravitatea fracturii). Amanarea investigatiilor ar putea duce la fracturarea altor fragmente de os si la aparitia altor tipuri de leziuni.
• Tratament - In functie de tipul fracturii, medicul poate recomanda imobilizarea locala (sau purtarea unei atele) sau interventie chirurgicala.
Prognostic - De cele mai multe ori, fracturile se vindeca, fara probleme, pe termen lung. Cu toate acestea, unele fracturi sunt complicate si agravate de prezenta artritei sau leziunea arterelor sau nervilor.

Ligamentele rupte si entorsa
Descriere - Leziunea unui ligament colateral medial (LCM) este cel mai frecvent tip de ligament intalnit in cazul traumatismelor genunchiului. Acest ligament poate fi luxat sau rupt fie total sau partial.
Semne si simptome - Entorsa sau ruptura severa de ligament colateral medial produce adesea o senzatie de fisurare sau durere accentuata de-a lungul partii interioare a genunchiului. Alte simptome ar putea fi instabilitatea genunchiului si umflarea acestuia. O forta din exteriorul genunchiului (laterala) sau catre partea interna (mediala) a acestuia ar putea fi responsabila in cazul acestui tip de prejudiciu. In general, apar si vanatai la locul prejudiciului. Ligamentele rupte, luxate, pot sa apara si in cazul rasucirii excesive a piciorului cand talpa este fixata pe podea. Conditia este des intalnita in cazul sporturilor de contact dar pot rezulta si din cauza rasucirii genunchiului unui picior, la ski, de exemplu. In urma accidentelor ligamentelor colaterale mediale si laterale apare de obicei, inflamatia si durerea in partea interioara sau exterioara a genunchiului.
• Diagnostic - Medicul va dori sa stie istoricul medical al pacientului si il va examina fizic, iar apoi va recomanda, intr-o prima etapa, tratamentul conservator: aplicarea de comprese locale reci, in cazul membrelor implicate in prejudiciu. Daca simptomele persista, specialistul poate sugera un examen RMN sau artroscopie pentru a evalua in detaliu ligamentul ranit.
• Tratament - In cazul unei entrose usoare, masurile instituite timpuriu (comprese cu gheata, utilizarea de antiinflamatoare si calmante) alaturi de diverse tipuri de exercitii fizice (inclusiv bicicleta stationara si alte exercitii specifice de recuperare) ar putea fi suficiente. Activitatea fizica de acest gen trebuie sa fie supravegheata de un medic specialist sau fizioterapeut, intrucat anumite exercitii fizice trebuie evitate. Spre deosebire de entorse, ligamentele rupte de cele mai multe ori necesita interventii chirurgicale pentru rezultate cat mai bune.
Prognoza - Perspectivele pe termen lung in cazul prejudiciilor ligamentelor depind de gradul de severitate al acestora, de succesul operatiei si al recuperarii in urma oricarei interventii chirurgicale.

Ruptura de ligamente incrucisate
Descriere - Ruptura unui ligament anterior incrucisat este un prejudiciu intalnit destul de frecvent in urma activitatilor sportive, cauzat de o oprire brusca sau de rasucirea violenta a genunchiului. Ruptura ligamentului incrucisat posterior este mai grava decat prima situatie dar mai putin intalnit. In cazul acestuia este nevoie de o forta puternica (de exemplu cea produsa in cazul in care genunchiul se loveste de bord in cazul unui accident de masina). Din cauza fortei severe, prejudiciul caracteristic ligamentului incrucisat posterior este adesea asociat si cu afectarea altor ligamente.
• Simptome si semne - Daca un ligament incrucisat anterior se va rupe, se va auzi un trosnet. Se va observa ca genunchiul devine instabil si se va resimti durere puternica. Aceste manifestari, sunt aproape intotdeauna urmate de umflarea genunchiului, la cateva ore, cauzata de hemoragia ligamentelor incrucisate anterioare rupte.
• Tratament - Tratamentul chirurgical este recomandat mai ales in cazul sportivilor, pentru ca acestia sa-si poate relua activitatea fizica. Tratamentul conservator ar putea fi, totusi, suficient in cazul celor care nu fac exercitii fizice, in mod frecvent.

Ruptura de tendon
• Descriere - Atat cvadricepsul cat si tendoanele latelare se pot rupe partial sau complet. Ruptura tendonului cvadriceps apare, de cele mai multe ori in cazul sportivilor cu varsta de peste 40 de ani, care nu fac activitate fizica in mod frecvent. Ruptura de tendon patelar apare, de obicei, la persoanele mai tinere care au suferit anterior de tendinita sau au utilizat steroizi administrati injectabil in genunchi.
• Simptome si semne - Ruptura de cvadriceps sau patelar include durerea tendonului (in mod special atunci cand piciorul este atins sau cand se intinde genunchiul). In cazul celor care sufera de rupturi grave, genunchiul nu poate fi extins. Rotula, este deplasata fie in sus (in cazul rupturii de tendon patelar) sau in jos (in cazul rupturii de tendon cvadriceps). Pacientul poate observa, de obicei, o diferenta de aspect cand va compara genunchiul lezat cu cel sanatos.
• Tratament - Ruptura de tendon ar trebui evaluata de urgenta. De cele mai multe ori este necesara interventia chirurgicala, desi in monoterapie tratamentul presupune doar aplicarea de atele.

Leziunea de menisc
• Descriere: Leziunile la nivelul meniscului sunt, de obicei, traumatice dar pot fi si rezultatul suprasolicitarii meniscului. Adesea o portiune de menisc se poate rupe si din cauza utilizarii excesive a articulatiei genunchiului.
Semne si simptome - Leziunea de menisc poate determina blocarea genunchiului intr-o anumita pozitie sau poate restrange posibilitatile acestuia de miscare. Poate sa apara umflarea genunchiului si instabilitatea acestuia. Cu toate acestea, inflamatia acestuia este mai putin accentuata comparativ cu cu alte tipuri de prejudicii.
Tratament - Leziuniile de menisc necesita adesea artroscopia chirurgicala, necesara mai ales in cazul genunchiului blocat.

Dislocarea de genunchi
Descriere - Dislocarea de genunchi poate pune in pericol sanatatea membrului inferior si necesita interventie medicala de urgenta. Acesta este un prejudiciu rar. Dislocarea de genunchi va fi cauzata de o lovitura extrem de puternica. Partea inferioara a piciorului va fi complet deplasata fata de cea superioara a piciorului. Aceasta deplasare intinde si uneori fisureaza nu doar ligamentele genunchilor ci afecteaza si arterele si nervii. In cazul leziunilor arteriale netratate, grave, ar putea fi necesara amputarea.
Semne si simptome - Dislocarea de genunchi este foarte dureroasa si produce o deformare evidenta a genunchiului. In multe situatii, gravitatea acestora este diminuata prin repozitionarea imediata a genunchiului. Cand un genunchi este dislocat, se va auzi un zgomot puternic.
Tratament - In cazul in care genunchiul dislocat nu a fost repus in pozitia sa normala, medicul va face acest lucru. Totusi, va fi necesara si evaluarea ulterioara si ingrijire postoperatorie. Daca sunt depistate si alte tipuri de leziuni, acestea se vor trata chirurgical in cel mai scurt timp.

Dislocarea sau luxatia de rotula (patela)
Descriere - Acesta este un tip des intalnit de prejudiciu provocat de traume directe sau ca urmare a indreptarii fortate a piciorului (de exemplu miscarile intalnite in timpul unor miscari ce ar putea fi realizate in tipul meciurilor de volei sau tenis. Dislocarea patelei este mai frecvent intalnita la femeile supraponderala, la oamenii care au picioare strambe si la cei care au genunchii foarte apropiati.
Simptome si semne - Cei care vor suferi acest prejudiciu vor observa ca rotula va fi deplasata din locul sau si vor intampina dificulati atunci cand vor incerca sa flexeze sau sa extinda genunchiul.
• Tratament - Doctorul va repune rotula in pozitia sa normala. Apoi va solicita o serie de investigatii pentru a se confirma absenta unei fracturi, medicul va trata aceasta leziune prin fixarea unei atele timp de trei saptamani pentru a permite tesuturilor moi ale rotulei sa se vindece. Procedura va fi urmata de exercitii fizice pentru mentinerea in linie dreapta (a piciorului) a rotulei.

Imagini cu relatarea “Durerile de genunchi” recomandate de GOOGLE Images!!!

Panou publicitar

Ultimele anunturi medicale

Ultimele anunturi sanatate

>> Diverse crom.ro - Durerile de genunchi

Google+
Google+